iliustracija iliustracija iliustracija iliustracija iliustracija
Naujienos

Obuolys per dieną: ką sveiko ir įdomaus iš jų gaminti?

2017-09-18 16:00:31

Obuolys yra vienas seniausių ir labiausiai pasaulyje paplitusių vaisių, greičiausiai dėl to jo pritaikymas kulinarijoje toks platus – sunkiai sektųsi sugalvoti, ko iš obuolių pagaminti negalima.

Obuoliai gali būti valgomi žali, kepami, verdami, konservuojami ar džiovinami, tad iš jų gaminamų patiekalų įvairovė – nuo obuoliais gardinamų sriubų ir pagrindinių patiekalų, iki obuolių sūrio ar kitų desertų. Obuolių pyrago receptams suskaičiuoti neužtektų nė keleto žmonių rankų pirštų. Ir vis tik sveikos mitybos mados vėjai į virtuves atpūtė keletą įmantrių naujovių, pavyzdžiui, veganiškus obuolių užkandžius ar obuolių suvožtinius.

Maistingiausi obuoliai – jų sezono metu

Įvairiomis kalbomis įsitvirtinęs posakis: „Obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“. Mitybos specialistai kartoja, jog daugiausia medžiagų vaisiuose ir daržovėse – kai jų sezonas. O kaip tik dabar soduose ir kaimuose nuo obelų raškomas obuolių derlius. Taigi sultingi, lietuviškos saulės sunokinti obuoliai – puikus organizmui naudingų medžiagų šaltinis.

Įvairūs žinynai ir mitybos specialistai teigia, kad obuoliuose gausu vitaminų – A, B grupės, C, E, netrūksta ir mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis, fosforas ar geležis. Pasak jų, mitas, jog žalingos medžiagos kaupiasi obuolio odelėje. Kaip tik daugiausia obuolio maistingų medžiagų – vitaminų, flavonoidų, mineralų ir kitų – kaupiasi aplink jo odelę ar net pačioje odelėje. Pavyzdžiui, Vitaminas C, skaidulos, ursolio rūgštis, kuri, sakoma, padeda gerinti raumenų būklę. Taigi obuolių, ypač jų sezono metu ir užaugusių mūsų kaimynystėje, lupti nereikia – pakanka švariai nuplauti.

Lietuviškas derlius – jau lentynose

Dalis lietuviškų obuolių dar nėra visiškai sunokę, todėl kol kas ir derlius masiškai nėra nuiminėjamas. Tačiau ilgai laukti tikrai neteks. „Šiuo metų „Maximos“ parduotuvėse – daugiau nei 10 rūšių lietuviškų obuolių. Vieni pirmųjų Lietuvos soduose užderėjo ir parduotuves pasiekė vasariniai „Early Geneva“ rūšies obuoliai – tai labai aromatingi, raudoni, kreminio skonio obuoliai. Vis tik, obuolio rūšių ir skonių – labai daug. Sezono metu, rugsėjui persiritus į antrą pusę, turėsime maždaug 20-imt rūšių obuolių, užaugintų įvairiuose Lietuvos kampeliuose“, – teigia Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius.

„Lietuvos vaismedžių augintojai, su kuriais dirbame, labai sparčiai tobulėja, perima kitų šalių patirtį ir žinias. Sodus auginantys ir prižiūrintys profesionalai dirba ištisus metus ir užtikrina, kad derlius kasmet būtų stabilus, o vaisiai į mūsų parduotuves atkeliautų sveiki ir sunokę. Jie atgabena ir jau įprastų desertinių rūšių obuolių, ir kasmet pasiūlo paragauti naujų. O ilgametis bendradarbiavimas su mūsų partneriais užtikrina, kad vaisius savo pirkėjams siūlome už geras kainas“, – teigia A. Poleninas.

Obuolių derlius lentynose neužsistovi – vidutiniškai per dieną „Maximoje“ parduodama net apie 30 tonų obuolių.

Obuoliai – ir prie kepto kalakuto, ir veganiškų užkandžių lėkštėje

Dalis lietuviškų obuolių derliaus virsta sultimis, dalis keliauja į sandėlius ir sėkmingai sulaukia žiemos, o dalis virsta pyragais, užkandžiais, garnyrais ar traškučiais. „Kalėdų stalo viduryje visada puikiai atrodo keptas kalakutas, višta ar antis su obuoliais. Ar žinote, kodėl su kepama paukštiena dedamas obuolys? Jis padeda išlaikyti mėsos drėgmę. Vaisiaus skiltelės puikiai papildo ir silkės patiekalus, įvairias salotas. Iš tiesų, obuolys yra labai universalus ir pigus ingredientas“, – pastebi Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius.

Pasak jo, vis daugiau obuolių lietuviai džiovina, taip išsaugodami beveik visas vaisiuose esančias naudingąsias medžiagas: pektinus, vitaminus, kalcį, magnį, geležį ir kalį. Džiovinti obuoliai – yra natūralaus cukraus (fruktozės ir gliukozės) šaltinis.

Iš džiovintų obuolių skiltelių A. Poleninas siūlo pasigaminti sveiką ir skanų užkandį, tinkantį veganiškai mitybai. „Paimkite stiklinę džiovintų obuolių ir pusę stiklinės džiovintų datulių (be kauliukų). Dar reikės pusės stiklinės avižinių dribsnių, tiek pat nesūdytų, pakepintų migdolų riešutų, šaukšto klevų arba agavų sirupo, šaukštelio cinamono, trupučio kvapniųjų pipirų ir maždaug dviejų šaukštų vandens.

Obuolius, datules, avižinius dribsnius ir riešutus susmulkinkite trintuvu, įberkite cinamono, pipirų, supilkite sirupą ir vandenį. Smulkinkite tol, kol gausite vientisą masę. Iš jos suformuokite rutuliukus. Sudėkite ant lentelės arba į lėkštę ir palaikykite šaldytuve apie 15–30 minučių. Šie skanumynai primins obuolių pyrago skonį, o jų sudėtis – be gliuteno“, – pažymi A. Poleninas.

Saldus vaisius – suvožtiniui, o sultys – burokėliams marinuoti

Pasak A. Polenino, Lietuvoje vis dar klesti suvožtinų kultūra, tad siūlo pabandyti savo naują atradimą – obuolių suvožtinius. Taip, vietoje mėsos paplotėlio – obuoliai, o bandelę galima rinktis – be gliuteno. Keturiems sotiems, nemažiems suvožtiniams reikės: 2 puodelių ryžių pasirinktinai (tinka ir basmati ar juodieji ryžiai) ir apie 600 ml daržovių sultinio, 2 pilnų stiklinių obuolių kubelių, maždaug pusės kubeliais pjaustyto saldžiojo moliūgo, puodelio kapotų valgomųjų svogūnėlių („salotų“), moliūgų sėklų, šviežių ar džiovintų čiobrelių ir Himalajų druskos – pagal skonį.

Sultinyje išvirkite ryžius, tačiau nepervirkite, ir nuplaukite išvirtus, leiskite vandeniui nubėgti. Saldžiojo moliūgo gabalėlius dėkite ant kepimo skardos, padengtos kepimo popieriumi ir šaukite į vidutinės kaitros orkaitę. Po maždaug 15 minučių ant skardos sudėkite ir svogūnėlius bei obuolio gabalėlius ir kepkite dar pusvalandį, rekomenduotina palikti viską atvėsti. Atvėsus – trinti trintuvu su čiobreliais, tačiau nepertrinti. Ryžius su moliūgų sėklomis galima taip pat galima kiek pakapoti smulkintuvu arba viską iškart maišyti, pridėti druskos ir formuoti paplotėlius. Suformavus, dėti juos 5 minutėms į orkaitę, kad šiek tiek padžiūtų ir būtų lengviau valgyti. Dėti ant mėgstamos suvožtinių bandelės. Galima skaninti salotomis, karamelizuotais svogūnais ar džemu.

Šeimininkėms, kurios žiemos atsargas visada papildo marinuotais burokėliais, Maisto gamybos departamento direktorius siūlo šias daržoves marinuoti su obuolių sultimis. „Išvirkite burokėlius, nupilkite karštą vandenį ir užpilkite šaltu vandeniu. Atvėsusias daržoves nulupkite ir sutarkuokite arba supjaustykite nedideliais kubeliais. Į puslitrinį stiklainį įdėkite lauro lapą, porą gvazdikėlių, kvapniųjų pipirų, o tada kraukite burokėlius. Pakaitinkite obuolių sultis iki virimo, tačiau neužvirkite. Karštu skysčiu užpilkite burokėlius. Uždarykite stiklainį ir atsargiai apverskite. Taip palaikykite, kol atvės, o tada – į lentynas. Žiemą galėsite mėgautis gaiviu skoniu ir gausite labai daug vertingų medžiagų“, – tikina A. Poleninas.

Reklama
Naujienos komentarai

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų el. paštas:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
iliustracija2017-10-20 12:21:50

Prasidėjo kapų tvarkymas – kokių klaidų reikėtų vengti

Spalio vidury gyventojai tradiciškai pradeda tvarkyti artimųjų kapus, ruošdamiesi Vėlinėms. Prieš uždegant žvakes, daugelis skuba nusigrėbti lapus, nurinkti nuvytusių gėlių likučius.
iliustracija2017-10-20 12:16:29

„VoLTE“ – kas tai ir kodėl geriau nei įprasti skambučiai?

Anot ekspertų, nauja balso ryšio paslauga „VoLTE“, perduodama 4G ryšiu, netrukus pakeis lietuviams jau įprastus skambučius telefonu. Tą prognozuoja ir šalies mobilieji operatoriai, ir išmaniųjų telefonų gamintojai. Tad kas tai per technologija, kokius jos privalumus pajus vartotojai ir ko reikia, kad galėtume ja naudotis?
iliustracija2017-10-20 12:14:09

Šeši patarimai, ką reikia žinoti prieš įrengiant namuose saugumo kameras

Lietuvos policijos statistika rodo, kad kas dešimta vagystė Lietuvoje – iš gyvenamųjų patalpų. Be to, tik labai nedidelė jų dalis yra stebimos saugumo kamerų, o dalyje tų, kuriose tokios saugumo sistemos yra, kameros įrengtos netinkamai ar nesilaikant teisinių reikalavimų.
iliustracija2017-10-20 12:09:04

Gyventojus pasieks VMI pranešimai su apskaičiuota mokėtina GPM suma

Pirmieji pranešimų sulauks 15 tūkst. gyventojų, privalėjusių, bet nepateikusių metinių pajamų deklaracijų už 2016 m. dėl pritaikyto per didelio metinio ar papildomo neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD). Dėl šios priežasties vis dar laukiama apie 1 mln. eurų GPM. Šiemet pajamas deklaravo daugiau kaip 1,23 mln. gyventojų, į valstybės biudžetą sumokėta daugiau kaip 141 mln. eurų GPM.
iliustracija2017-10-20 11:56:17

Didesnio pravažumo automobilių padangų testus nugalėjo „Goodyear“ ir „Dunlop“

Vokietijos technikos priežiūros draugijos (GTÜ), Vokietijos automobilių klubo (ADAC) ir kitų kompetentingų institucijų šio sezono žieminių didesnio pravažumo automobilių padangų bandymuose triumfavo „Goodyear“ bei „Dunlop“ gamintojų modeliai, užėmę atitinkamai pirmą ir antrą vietas.
iliustracija2017-10-20 11:56:17

Nuo modernių alaus gamybos technologijų iki „čigoniškų“ metodų

Vieni įsikūrė pamatę augančią savo alaus paklausą, kiti – iki šiol neturi savo bravoro, vadinasi „čigoniška“ alaus darykla, bet jau sulaukia aukščiausių įvertinimų. Vieni pirmenybę teikia alaus brandinimo laikui, kiti – jo kartumui, kurį matuoja apyniais.
iliustracija2017-10-19 19:37:31

Sunegalavote keliaudami užsienyje: kokių klaidų nekartoti?

Populiariausios kryptys tarp keliautojų, norinčių pratęsti ar prisišaukti vasarą, išlieka Turkija ir Egiptas. Draudimo bendrovės BTA duomenimis, šias kryptis besirenkantys keliautojai dažniausiai vyksta ramiai praleisti atostogas, tačiau ir ramus poilsis keliautojų neapsaugo nuo sveikatos sutrikdymų, o įvykus nelaimei ne visi pacientai žino, kur kreiptis ir kaip elgtis.
iliustracija2017-10-19 19:24:05

ESO pataria, kaip elgtis apsemtose vietovėse ir patalpose

Po gausių kritulių daugiau nei penktadalis šalies savivaldybių paskelbė ekstremalią padėtį, daugelis laukų tebėra nepravažiuojami iki šiol. Elektros ir dujų skirstymo bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) rangovų įmonės apsemtose vietovėse taip pat susiduria su problemomis.
iliustracija2017-10-19 19:18:22

3D vaizdas ne tik kine, bet ir operacinėje

VUL Santaros klinikų medikai pirmieji ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse turėjo galimybę operacijų metu panaudoti atvirų mikrochirurginių operacijų vizualizacijos sistemą, kuri perteikia padidintą operacinio lauko vaizdą į monitoriaus ekraną aukštos raiškos 3D formatu.
iliustracija2017-10-19 19:13:42

Pokyčiai mokykloje: tyrimas atskleidė, kokiais būdais įgyvendino geriausi

Net 8 metus trukęs Jungtinės Karalystės mokslininkų Alekso Hilo, Lizo Melono, Beno Leikerio ir Džiulzo Godardo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 411 šios šalies mokyklų vadovai, atskleidė, kad pokyčiai mokykloje yra sudėtingas, ilgas ir ne visiems įkandamas procesas.
iliustracija2017-10-19 19:07:21

KTU mokslininkai kvies pasinerti į virtualios realybės pramogas

Išmaniosios svarstyklės, virtualus slidinėjimas, šaudymas iš kulkosvaidžio ir sklandymas su parasparniu –tai tik keletas įdomybių, kurias išbandyti siūlys spalio 27-28 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ antrą kartą rengiamoje parodoje „Išmani Lietuva“ dalyvaujantis Kauno technologijos universitetas.
iliustracija2017-10-19 17:49:54

Nuo prašymo atspėti slaptažodį iki Biblijos programėlės

Telekomunikacijų paslaugas teikiančių bendrovių salonuose dirbantys ekspertai kasdien padeda klientams persikelti kontaktus, paaiškina telefonų funkcijas ar sukonfigūruoja el. paštą.
iliustracija2017-10-17 12:12:28

Kaip tapti saugesniems kibernetinėje erdvėje?

Įsivaizduokite, kad kolega jums atsiuntė el. laišką su prisegtu failu. Nieko bloga nenujausdamas, jūs šį failą atsidarote. Tuo tarpu jums nežinant kompiuteryje jau pradeda veikti kenksmingos programos ir netrukus programišiai iš jūsų el. pašto dėžutės siunčia virusais užkrėstus laiškus nieko nenutuokiantiems kolegoms.
iliustracija2017-10-17 12:09:35

Mobiliųjų aplikacijų valdytojams – registracija VDAI

Mobiliųjų aplikacijų savininkai, parduodantys įvairias prekes ar paslaugas, privalo registruotis Valstybinėje duomenų apsaugos inspekcijoje (VDAI) kaip asmens duomenų valdytojai.
iliustracija2017-10-17 12:06:56

Verčiant Lietuvą programuotojų šalimi konkurencijai vietos nebelieka

Pastaruoju metu itin sparčiai populiarėjančio programavimo mokančios mokyklos ir akademijos jau nebeapsiriboja vien tik žinių bei įgūdžių perteikimu ir užsibrėžia ambicingesnių tikslų.
iliustracija2017-10-17 12:04:39

KTU informatikai kviečia moksleivius į nemokamas programavimo pamokėles

Kauno technologijos universiteto Informatikos fakultetas (KTU IF) skelbia registraciją į 2017-2018 m. m. mokymų ciklą „Programavimo pamokėlės“, kuri tęsis iki spalio 30 dienos. Nemokamos ir nuotolinės pamokėlės bus skirtos visiems moksleiviams, norintiems išmokti programuoti C++ programavimo kalba.
iliustracija2017-10-16 19:33:47

„Huawei“ pristatė „Mate 10“ serijos telefonus, turinčius dirbtinį intelektą

Šiandien Miunchene „Huawei“ pristatė naują išmaniųjų telefonų erą – „Mate“ serijos telefonus „Mate 10“, „Mate 10 Pro“ ir „Porsche Design Mate 10“, turinčius pirmąjį pasaulyje dirbtinio intelekto procesorių „Kirin“, užtikrinantį spartesnį naudojimąsi telefonu ir geresnį prisitaikymą prie vartotojo įpročių.
iliustracija2017-10-16 16:14:39

Į Vilniaus gatves išriedės 40 naujų žemagrindžių troleibusų

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis pasirašė įsakymą, kuriuo remiantis iš 2014–2020 metų Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų bus skirtas 13,5 mln. eurų finansavimas viešojo transporto priemonių parkui Vilniaus mieste atnaujinti.
iliustracija2017-10-16 16:12:13

Kas užtikrina, kad išmaniuosius savo įrenginius valdysime tik mes patys?

Daiktų internetas – viena daugiausiai diskusijų keliančių technologinių inovacijų krypčių šiandien. Skaičiuojama, jog iki 2020-ųjų pasaulyje skaičius prietaisų, dėka prisijungimo prie interneto renkančių duomenis apie savo klientą, padvigubės.
iliustracija2017-10-13 23:05:43

High-tech paltai

High-tech paltai - tai paltai, kuriuos galima dėvėti žvarbiausiu oru. Sprendimas yra šiluminis įdėklas (pašiltinimas) Meida® Sertifikuoti Danų gamybos šiluminiai įdėklai ilgą laiką buvo naudojami daugiausia siaurai specializuotai sporto bei turizmo paskirties aprangai.
iliustracija2017-10-13 22:56:44

VLK pataria: kaip patekti pas gydytoją specialistą greičiau?

Neretai gyventojai, gavę šeimos gydytojo siuntimą, skundžiasi ilgomis laukimo eilėmis pas gydytoją specialistą. Tačiau ne visi žmonės žino, kad iš tiesų jie patys gali pasirinkti tiek gydytoją specialistą, tiek gydymo įstaigą, kurioje yra mažiausia eilė paskirtoms sveikatos priežiūros paslaugoms gauti.
iliustracija2017-10-13 22:51:14

Futurologo prognozės 2030-ųjų pasauliui: didžiausi kito dešimtmečio iššūkiai

Ray‘us Hammondas visame pasaulyje pripažintas ir kaip futurologas, ir kaip verslininkas. 17 knygų išleidęs ir net „Google“ savo paskaitas skaitęs ekspertas dar prieš 33 metus išpranašavo interneto svarbą, o šiandien Vilniaus inovacijų forume „Innovation Drift“ pateikia šešias problemas, kurios suformuos 2030-ųjų pasaulį.
iliustracija2017-10-13 22:44:29

VKEKK pateikia spalio mėnesio šilumos kainų statistiką Lietuvoje

Vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina spalio mėn. yra 4,70 ct/kWh (be PVM) ir, palyginus su rugsėjo mėn., didėja 2,84 proc. Per metus vidutinė šilumos kaina sumažėjo 2,89 proc. – skelbia Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK).
iliustracija2017-10-13 22:39:38

Medijų lingvistiką būtina išmanyti visiems darbuotojams, kuriantiems tekstus

Masinės komunikacijos priemonių kaita, technologijų proveržis viešojoje komunikacijoje, turinio gausa, naujų viešųjų erdvių atsiradimas, visuomenės informavimo dalyvių pokyčiai, informacijos pateikimo formų gausa, sąlygojo naujų specialistų, gebančių „kalbėti“ pasikeitusia medijų kalba – medijų lingvistų poreikį.
iliustracija2017-10-13 19:27:16

Pirmą kartą daiktų internetui – atskiras skyrius įmonėje

Daiktų internetas (angl. Internet of Things) skverbiasi į vis daugiau sričių, padeda žmonių gyvenimui, pramonei ir verslui būti efektyvesniems, patogesniems ir nešti daugiau finansinės naudos. Juo naudojasi išmanūs namai, miestai ir gamybos įmonės.
iliustracija2017-10-13 19:22:59

Gedimino prospekte mažiau automobilių - eismas bus draudžiamas ir darbo dienomis

Vienos pagrindinių miesto gatvių - Gedimino prospekto - eismo draudimas savaitgaliais ir švenčių dienomis pasiteisino, tad nuo šiol atkarpoje nuo Šventaragio iki Vilniaus gatvės eismas bus draudžiamas ir darbo dienomis vakarais nuo 19 val. vakaro iki 4 val. ryto.
iliustracija2017-10-13 19:12:39

Mobilių technologijų guru: greitai išmanusis telefonas taps kišeniniu daktaru

Šiandien Vilniaus inovacijų forume „Innovation Drift“ mobiliųjų telefonų technologijų ateitį pristatė „mobilaus skambučio tėvu“ vadinamas verslininkas Ralphas Simonas.
iliustracija2017-10-13 19:08:04

Kodėl craft alus sukėlė revoliuciją alaus pasaulyje?

Atsiradęs kaip priešprieša įprastam alaus skoniui, craft alus visame pasaulyje sukėlė revoliuciją. Pradėtas gaminti netikėčiausiose vietose, o kai kuriose šalyse iki šiol – netgi „čigoniškai“ verdamas kitų aludarių bravoruose – šis gėrimas užkariauja net išrankiausių gurmanų skonio receptorius.
iliustracija2017-10-13 12:19:21

Neįgaliojo vežimėliu į televizijos bokštą: išvyka baigėsi vos prasidėjusi

Prieš tris savaites į neįgaliojo vežimėlį atsisėdęs vaikščioti galintis vaikinas važiavo vežimėliu apsipirkti, išbandė viešąjį transportą, bandė patekti į Vilniaus televizijos bokštą ir net lankėsi ledo arenoje. Kaip jam sekėsi?
iliustracija2017-10-13 12:06:44

Fotografas A. Kriščiūnas: talentas be įdirbio yra mažai ko vertas

Inžinerinės krypties specialybę baigusiam, tačiau savo profesinį kelią meno srityje visą gyvenimą klojusiam fotografui Algiui Kriščiūnui dirbtinumas yra svetimas. Anot jo, svarbiausia, kad nuotraukose atsispindėtų emocija, kurią geriausiai sukuria ne tik žmogus, bet ir jį supanti aplinka.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.