Naujienos

Nuo modernių alaus gamybos technologijų iki „čigoniškų“ metodų

2017-10-20 11:56:17

Vieni įsikūrė pamatę augančią savo alaus paklausą, kiti – iki šiol neturi savo bravoro, vadinasi „čigoniška“ alaus darykla, bet jau sulaukia aukščiausių įvertinimų. Vieni pirmenybę teikia alaus brandinimo laikui, kiti – jo kartumui, kurį matuoja apyniais.

Vieni – lietuviai, besižavintys amerikiečiais, kiti – ispanai, bet juos vienija išskirtinis dėmesys alui, jo gamybos procesams ir vartojimo kultūros puoselėjimui. Artėjant didžiausiam Lietuvoje Vilniaus alaus festivaliui, apie tai kalbamės su jo dalyviais – lietuvių craft alaus daryklos „Genys Brewing Co“ įkūrėju Laurynu Lisausku ir ispanais „The Flying Inn“.

Lietuviai – už natūralias žaliavas ir modernias technologijas

Paklaustas, kaip apskritai kilo mintis imtis craft alaus gamybos, daryklos „Genys Brewing Co“ įkūrėjas Laurynas Lisauskas prisimena, kad buvo nustebintas paklausos, su kuria susidūrė jo ir kolegos Jono Miežio kūrybos vaisius. Pradėję nuo vienos alaus rūšies – American Pale Ale, gavusios „Kalifornikacijos“ pavadinimą, draugai greitai pamatė, kad jų alaus paklausa viršijo lūkesčius, nebeužteko glaustis kitos daryklos patalpose. Tuomet teko priimti greitą sprendimą ir kurti savo bravorą.

„Mūsų alaus daryklai dar nėra metų, bet joje įdiegtos pačios moderniausios technologijos, ji buvo statyta su mintimi, kad čia gaminsime tik craft alų. Nuo pat pradžių nusprendėme naudoti žalią energiją ir išskirtinai natūralias, aukščiausios kokybės žaliavas. Mūsų naudojami salyklai atkeliauja iš Jungtinės Karalystės bei Olandijos, didžioji dalis apynių – iš JAV. Mes nespartiname procesų ir naudojame tradicinius alaus gamybos metodus, kai alui fermentuotis ir bręsti yra skiriamas laikas, o ne cheminiai komponentai. Esame sąžiningi sau ir prieš kitus, galime drąsiai teigti, kad gaminame ultra kokybišką ir kūrybišką alų“, – mintimis dalinosi Laurynas.

Kaune įsikūrusi darykla naudoja labai modernią šaldymo technologiją, kuri leidžia nepasterizuotam ir nefiltruotam „Genio“ alui išlaikyti išskirtinį natūralų skonį ir aromatą, be jokių pridedamųjų žaliavų.

Ispanai – „čigoniška“ darykla, vertinanti skonį

Panašią istoriją mena ir „The Flying Inn“ – dviejų draugų Juan Toledano ir Cesar Martinez 2016 metais Ispanijoje įkurta ir jų vadinama „čigoniška“, t.y. neturinčia nuosavo bravoro, alaus darykla. Nors ji įkurta neseniai, abu draugai jau iki tol ilgai virdavo naminį alų, tiesiog nedrįsdavo to daryti komerciniais kiekiais.

„Nors „The Flying Inn“ dar yra labai jaunas projektas, Ispanijoje jis jau spėjo užkopti į aukštumas populiarioje alaus gurmanų programėlėje „Untappd“. Manau, kad žaibišką daryklos išpopuliarėjimą nulėmė mūsų pasirinkimas gaminti stipriai apyniais paryškintą, daugiausiai IPA stiliaus, alų, kuris pasižymi ypatingu kartumu“, - teigia Cesar Martinez.

Jo teigimu, išskirtinis „The Flying Inn“ bruožas – verdant alų galvojama ne apie rūšių ar butelių skaičių, o apie jo skonį.

„Alus, kurį mes gaminame, yra toks, kokį mes patys norėtume gerti. Tai yra toks alus, kokį galite rasti tik specializuotose alaus gurmanų baruose – alaus šventyklose. Mūsų ingredientai yra brangūs, dažnai tai kerta per mūsų pelną, tačiau mums tai nerūpi. Svarbiausia visada buvo ir yra – skonis, kuris pakerėtų mūsų klientą“, – savo filosofiją paaiškino C. Martinez.

Nuo neregėto kartumo iki specialiai festivaliui kurtų alaus rūšių

Paklausti, kodėl nusprendė atvykti į Lietuvoje organizuojamą festivalį, ispanai teigia, kad priimti šį sprendimą nebuvo sunku.

„Manome, kad alaus kultūros festivaliai kaip šis yra neįkainojami tiek aludariams, tiek žmonėms, nusprendusiems padegustuoti skirtingo alaus. Kurioje kitoje vietoje žmogus galėtų išbandyti tiek daug skirtingų alaus rūšių iš viso pasaulio? Be to, manome, kad tai yra pats geriausias būdas užsienio alaus darykloms pasirodyti Lietuvos rinkai. Neabejoju, kad VAF lankytojams būtinai įsiminsime dėl savo apyniais stipriai paryškinto alaus. Esame tikri, kad festivalyje apsilankę IPA fanai apie mus tikrai kalbės. O jeigu viskas puikiai pasiseks, tikimės, kad mūsų nepamirš ir imperinio stauto gerbėjai“, – nenuvilti prižadėjo „The Flying Inn“ atstovai.

Pasiteiravus, ko VAF dalyviai gali tikėtis iš „Genys Brewing Co“, L. Lisauskas išlaikė intrigą.

„Žadame pristatyti net 8 alaus rūšis, kurių dalis bus limituoto leidimo, kai kas skirta tik degustavimui festivalyje. Daugiau detalių atskleisti dar anksti, bet prižadame maloniai nustebinti“, - sako jis.

Ateityje tikisi amerikietiškos kultūros ir daugiau išprusimo

Kalbėdamas apie tai kaip įsivaizduoja craft alaus ateitį, L. Lisauskas teigia, kad tikisi Lietuvoje išvysti prigijusį amerikietišką modelį.

„JAV yra suprantama, kad craft alaus gamintojai yra žmonių draugai, o ne priešai. Yra aiški takoskyra tarp atsakingo ir neatsakingo alaus vartojimo, o mažųjų alaus daryklų verslai yra skatinami. Tai yra liberali politika, tačiau kartu pasižyminti tvarkingu konkretumu, skirstant skirtingas alaus rūšis ir skirtingą alkoholio vartojimą. Ateityje norėčiau matyti valdžios atstovų įsigilinimą į šią sritį, o ne viso ko sumetimą po universaliais draudimais. Visų pirma, tam svarbus valdžios požiūris, kuris būtų išreiškiamas protingais ir stabiliais įstatymais“, – viltimis dėl alaus ateities dalinosi pašnekovas.

Tuo metu ispanai stebisi Lietuvoje priimamais ir dar svarstomais draudimais ir tikisi, kad visuomenės suvokimas apie alų, jo gamybą ir skirtingus skonius tik didės.

„Mūsų nuomone, alkoholio vartojimo problemų draudimais neišspręsi, tai reikėtų daryti pasitelkiant švietimą. Su juo siejame ir visą alaus ateitį. Norime pamatyti tokius alaus mėgėjus, kurie išmano alaus gamybos procesą, prieš ragaudami įsigilina į konkretaus alaus istoriją. Norime, kad alus taptų pokalbiu tarp aludario ir jo kliento. XXI a. alus nebėra toks pat, prie kokio žmonės buvo pripratę anksčiau. Skoniai evoliucionuoja, o kartu su jais kinta ir alus. Mūsų nuomone, tai yra nuostabu, nes tai atvedė alaus degustavimo kultūrą prie dabartinio taško, kuriame galime džiaugtis anksčiau neregėta alaus ir skonių įvairove“, – atviravo pašnekovai.

VAF – tai pirmasis Lietuvoje nepriklausomas craft alaus festivalis, subursiantis aludarius, alaus mylėtojus ir entuziastus, pramogų sričių specialistus ir visus, besidominčius ar norinčius susipažinti su craft alaus kultūra. Renginys, kurį organizuoja alaus someljė Vidmantas Čičelis ir vyriausiasis „Kalnapilio“ daryklos aludaris Ričardas Barakūnas, vyks gruodžio 1-2 dienomis menų fabrike „Loftas“. Daugiau informacijos apie festivalį – www.vafest.lt.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
       2024-03-18 11:21:18

Vairuotojų išbandymas duobėtais keliais, gatvėmis: nuostoliai siekia tūkstančius

Atėjus pavasariui vairuotojų gyvenimą kartina duobės mūsų šalies gatvėse ir keliuose. Pataikius į duobę kartais pakanka pakeisti padangą, tačiau dažnai transporto priemonę, deja, tenka gabenti į remonto dirbtuves.
       2024-03-15 16:47:59

ES reguliavimas „ChatGPT“ ir dirbtiniam intelektui: pliusų daugiau, nei minusų?

Šią savaitę Europos Parlamentas (EP) vienbalsiai patvirtino taisyklių rinkinį, kuris reguliuos dirbtinio intelekto (DI) įrankius, įskaitant „Google Gemini“ ir „ChatGPT“.
       2024-03-15 15:20:11

Skrendame dažnai, suprantame mažai: 9 keisti faktai apie aviaciją

Aviacijos specialistai skaičiuoja, kad kasmet lėktuvais skrenda apie 4,5 mlrd. žmonių. Be to, šios transporto priemonės kasmet pergabena apie 60 mln. tonų krovinių. Šie skaičiai, ko gero, būtų dar didesni, jeigu ne aviaciją kiek pristabdžiusi pandemija.
       2024-03-15 14:32:47

Lietuvoje pasirinktas 5G diegimo būdas gerina ne visus kokybės parametrus

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) 2023 m. atliko mobiliosios interneto prieigos paslaugų kokybės rodiklių įvertinimo matavimus Lietuvos teritorijoje veikiančiuose operatorių UAB „Bitė Lietuva“, Telia Lietuva, AB, UAB „Tele2“ tinkluose.
       2024-03-12 13:43:04

Odos niežulį gali sukelti net patiriamas stresas ar įtampa

Odos niežulys – itin varginantis pojūtis, galintis kilti dėl pačių įvairiausių veiksnių. Dažnai visai nesudėtinga atpažinti jo priežastį, pavyzdžiui, reakciją į vabzdžio įkandimą, tačiau pasitaiko, kad niežulys nepraeina net nesant jokiems matomiems odos pakitimams.
       2024-03-12 13:38:53

Žvejyba – ar tikrai verta?

Žvejyba nėra tik žuvų gaudymas; tai laisvalaikio praleidimo būdas, aistra ir veikla, kuri turi gilią reikšmę daugeliui žmonių visame pasaulyje. Nuo ramybės akimirkų, praleistų prie vandens, iki didžiulio džiaugsmo, kurį suteikia didelio laimikio sugavimas. Žvejyba teikia daugybę patirčių, kurios praturtina tiek protą, tiek sielą.
       2024-03-12 12:50:01

Skelbiami „Auksinių scenos kryžių“ nominantai

Profesionaliojo scenos meno vertinimo komisija iš 93-ių pateiktų pasiūlymų išrinko „Auksinių scenos kryžių“ nominantus už 2023 m. kūrybą pagal atskiras kategorijas.
       2024-03-08 18:44:44

FM siūlo reikšmingai didesnes baudas ir daugiau saugiklių azartiniams lošimams

Finansų ministerija pristatė parengtas azartinių lošimų įstatymo (ALĮ) pataisas, kuriomis reikšmingai didinamos baudos azartinių lošimų organizatoriams už įstatymo reikalavimų nevykdymą.
       2024-03-08 10:16:10

Amžiui nepavaldus kelionių troškimas: kur dažniausiai keliauja senjorai?

Kelionių organizatoriai pastebi, kad kasmet vis daugiau vyresniosios kartos atstovų nori pažinti pasaulį ir leidžiasi atostogauti į svečias šalis. „Tez Tour“ atlikto visuomenės tyrimo duomenimis, 55 metų ir vyresni asmenys sudaro apie 20 proc. visų keliautojų.
       2024-03-07 20:15:00

„Bitė“ nutraukia 4G namų maršrutizatorių prekybą

„Bitė Lietuva“ stabdo 4G namų maršrutizatorių prekybą. Vietoje jų naujieji 5G įrenginiai, kurie padės naudotis dar spartesniu ir stabilesniu internetu. Naudojantys 4G maršrutizatorius pokyčio nepajaus, pasak ekspertų, naujieji įrenginiai suteiks 10 kartų greitesnį internetą bei atvers galimybes naudotis naujomis paslaugomis.
       2024-03-07 20:09:02

Įpročiai iš vaikystės: 5 smagūs būdai, padėsiantys vaikams gyventi tvariau

Didžioji dalis mūsų įpročių yra įgyjami dar vaikystėje, todėl labai svarbu apie aplinkai ir žmonėms draugiško gyvenimo būdo naudą savo atžaloms pasakoti nuo pat mažų dienų.
       2024-03-07 13:40:46

Atkreipia dėmesį į dažniausias vaistų nuo skausmo vartojimo klaidas

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto praėjusiais metais pateiktais duomenimis, Lietuvoje net ketvirtadalis žmonių kenčia nuo nugaros ar kaklo skausmų, o beveik vienas iš penkių – nuo rankų, kojų skausmo.
       2024-03-07 13:00:00

Tenusišypso Jums Viešpats, Maestro Rimai Tuminai

Eidamas 73-iuosius metus, kovo 6 d. mirė Valstybinio Vilniaus mažojo teatro įkūrėjas, ilgametis šio teatro meno vadovas režisierius Rimas Tuminas. Simboliška, kad vos prieš keletą dienų, kovo 2-ąją, paminėję Valstybinio Vilniaus mažojo teatro 34-ąjį gimtadienį, dabar atsisveikiname su jo pradininku Maestro Rimu Tuminu.
       2024-03-06 16:40:13

„Elektrum Lietuva“ pajamos augo 1,7 karto, pelnas – 5 kartus

Didžiausiai Baltijos šalyse žaliosios elektros gamintojai Latvijos energetikos grupei „Latvenergo“ priklausanti bendrovė „Elektrum Lietuva“ neaudituotais duomenimis pernai gavo 357 mln. eurų pajamų ir uždirbo 3,3 mln. eurų grynojo pelno – atitinkamai 1,7 ir 5 kartus daugiau negu 2022 m.
       2024-03-06 16:30:24

Pajamų deklaravimas ir įmokos „Sodrai“: ką svarbu žinoti

Prasidėjus pajamų deklaravimui, savarankiškai dirbantys gyventojai turėtų prisiminti, kad nuo uždirbtų ir deklaruotų pajamų taip pat reikia sumokėti ir socialinio draudimo bei sveikatos draudimo įmokas.
       2024-03-06 16:24:50

Šį delikatesą valgė dar pirmykščiai žmonės: jis turi unikalią dietinę savybę

Austrės – visais laikais Europos didikų mėgtas delikatesas, neseniai iš naujo atrastas ir Lietuvoje. Savo išskirtiniu, vandenynu alsuojančiu skoniu jos papuošia dažną šventę ar draugų susibūrimą.
       2024-03-05 19:54:51

Palygino Baltijos šalių gyventojų taupymo ir apsipirkimo įpročius

„Rimi“ duomenimis, per praėjusius metus tinklo parduotuvėse visoje Lietuvoje parduota beveik 1 715 tonų nukainotų maisto produktų su besibaigiančio galiojimo terminu. „Rimi Lietuva“ generalinis direktorius Vaidas Lukoševičius sako, kad tokia iniciatyva padėjo pirkėjams ženkliai sutaupyti.
       2024-03-05 17:28:21

Mūsų augintiniams tai nepatiks: MWC parodoje pristatyti net du šunys-robotai

Dirbtiniam intelektui (DI) kasdien kėsinantis į mūsų darbo vietą, ją „prarasti“ iškilo grėsmė ir mūsų šuniui. Neseniai pasibaigusioje „Mobile World Congress“ (MWC) parodoje net dvi kompanijos pristatė augintinius robotus, kurie ne tik atlieka triukus, bet ir leidžiasi paglostomi.
       2024-03-05 17:22:30

Tokia sriuba – tikra oranžinės spalvos terapija: šildo skrandį ir kelia nuotaiką

Kai beveik pusmetį gyvename pilkoje darganoje, pasiilgstame spalvų ne tik aprangoje, interjere, bet ir lėkštėse. Todėl tokie ryškūs patiekalai, kaip oranžinė sriuba iš batatų bei morkų, suvilios net nemėgstančius tradicinių sriubų.
       2024-03-05 14:44:32

Ekspertas pataria, kaip valyti plokščiaekranį televizorių

Kadangi naujausiuose televizoriuose įdiegtos pažangiausios technologijos, norint mėgautis išskirtine vaizdo kokybe, labai svarbu, kad ekranas būtų švarus. Kartais dulkės ir dėmės gadina vaizdo kokybę, todėl būtina nuolat valyti ekraną.
       2024-03-05 11:09:56

Dirbtinis intelektas. Kaip nuo jo apsisaugoti kūrėjams?

Pastaraisiais metais kūrybinėse industrijose kilo rimtų neramumų dėl dirbtinio intelekto (DI) panaudojimo. Holivudą sukrėtė galingas aktorių ir scenaristų streikas, dėl kurio studijos buvo priverstos sustabdyti daugumos pagrindinių projektų įgyvendinimą.
       2024-03-05 10:45:01

Gauti šių medžiagų vaikams yra gyvybiškai svarbu

Dauguma tėvų žino: kalcis gyvybiškai svarbus sveikiems vaikų dantims ir stipriems kaulams. Tačiau šis mineralas taip pat nepakeičiamas nervų, kraujotakos ir širdies sistemų veiklai, medžiagų apykaitos procesui.
       2024-03-04 17:18:30

Kodėl Grenlandijos gyventojai beveik neserga širdies ligomis: tai žuvis

Nors lašišą dažniausiai kepame, o rūkyta arba sūdyta keliauja ant sumuštinukų, galima pasilepinti ir gardžiomis salotomis, kurios tikrai papuoš šventės ar savaitgalio stalą.
       2024-03-04 12:26:29

Ką daryti norint išlaikyti savo nekilnojamojo turto vertę

Beveik 60 proc. visų Lietuvos gyventojų gyvena daugiabučiuose namuose ir jame esantis butas, dažniausiai, yra vienintelis nekilnojamasis turtas, kuris jiems priklauso. Kokia bus jo vertė priklauso ne tik nuo buto, bet ir viso daugiabučio, techninės būklės.
       2024-03-04 12:21:10

„Tele2“ su senosios kartos 3G ryšiu atsisveikins iki 2025-ųjų pabaigos

Mobiliojo ryšio operatorius „Tele2“ savo tinkle pradeda senosios kartos 3G ryšio išjungimą. Su nebeaktualiu 3G ryšiu visiškai bus atsisveikinta iki 2025 m. pabaigos.
       2024-03-03 13:39:10

Trys technologijų tendencijos, kurios keičia mūsų gyvenimo būdą

Įsibėgėjant XXI amžiui, inovatyvių technologijų įgalinimas iš naujo apibrėžia mūsų kasdienio gyvenimo būdą ir įpročius. Naujovių horizonte išsiskiria trys tendencijos, kurios iš esmės pakeis mūsų santykį su mus supančiu pasauliu:
       2024-03-03 09:21:18

Artėja kompensacijų metas už saulės elektrinių sukauptą perteklių

Dalis „Ignitis“ privačių ir verslo klientų, įsigijusių saulės elektrines nutolusiuose parkuose ar įsirengusių jas ant stogo, pagamino daugiau elektros energijos nei reikia jų individualiems ar verslo poreikiams.
       2024-03-01 21:00:10

Kokie naudoti automobiliai labiausiai domino pirkėjus 2023-aisiais?

Naudotų automobilių rinka nėra vis dar nėra skaidri ir prireiks daug laiko pokyčiams, todėl automobilių defektai vis dar slepiami, o rida ir toliau klastojama.
       2024-02-28 18:37:46

„Hanner“ statomam viešbučiui Venecijoje atsirinko Lietuvos gamintojus

Nekilnojamojo turto plėtros kompanija „Hanner“ į Venecijoje statomo viešbučio „Hampton by Hilton“ projektą įtraukė ir lietuviškų kompanijų. Viešbutyje jau montuojami šalies gamintojo „Aluvesto“ langai, o kambariuose bus naudojami Kaune pagaminti „Fitsout“ baldai ir interjero elementai.
       2024-02-28 18:30:33

Kirenija – uostamiestis, kuris padės sielą prikelti iš žiemos miego

Nors kalendorinis pavasaris jau ne už kalnų, budinančių saulės spindulių dar tenka palaukti. Trūksta įspūdžių, augalijos, o kartais atrodo, kad šaltasis sezonas tiesiog išsiurbė jėgas ir sunku bus jas susigrąžinti.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.